جوان آنلاین: رئیسجمهور امریکا دیروز اعلام کرد که از ابتدای ماه آینده میلادی، تعرفههای گمرکی اضافی تا ۳۰ درصد بر اتحادیه اروپا اعمال خواهیم کرد. افزایش رویارویی با اروپا و امریکا باعث شده که رئیس کمیسیون اروپا بگوید، روابط دو طرف شاید هرگز مانند گذشته نشود.
به تازگی یک سند مهم ژئوپلیتیکی ۱۵۰ صفحهای مربوط به پارلمان فرانسه منتشر شده که در آن بر لزوم تغییرات راهبردی در سیاست خارجی اروپا از جمله کاهش وابستگی به امریکا و دنبالهروی از سیاستهای امریکا، دلارزدایی از اقتصاد جهان و ایجاد یک ارز جدید جهانی و اتحاد با چین تأکید میکند. اواسط هفته قبل هم بریتانیا و فرانسه، تنها قدرتهای هستهای اروپا، بیانیهای را برای «هماهنگ کردن» «بازدارندههای» هستهای خود با «هدف بازدارندگی در برابر تهدیداتی مانند روسیه» امضا کردند، بیانیهای بیسابقه که نشانه تغییرات ژئوپلیتیک عمیق است. در چنین شرایطی، سیاستهای تعرفهای دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا به شکافهای موجود دامن زده است. دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا دیروز در شبکه اجتماعی تروثسوشال اعلام کرد که ایالات متحده از اول اوت تعرفههای ۳۰ درصدی علیه اتحادیه اروپا اعمال خواهد کرد. ترامپ در نامهای به اتحادیه اروپا نوشته است: «ما سالها وقت داشتیم تا در مورد روابط تجاری خود با اتحادیه اروپا بحث کنیم و به این نتیجه رسیدیم که باید از این کسریهای تجاری بلندمدت، بزرگ و مداوم که توسط تعرفهها، سیاستها و موانع تجاری شما ایجاد شده است، فاصله بگیریم. متأسفانه، رابطه ما به هیچ وجه متقابل نبوده است.» تحت چنین شرایطی، اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا گفته که «ما معتقدیم که تعرفهها به ضرر همه است. اما سادهلوح هم نیستیم، میدانیم که رابطه با ایالات متحده ممکن است هرگز به حالت سابق بازنگردد.» این مقام ارشد اتحادیه اروپا در عین حال گفته اولویت بروکسل برقراری ثبات در همکاری با امریکاست. ما بیوقفه برای یافتن راهی به سمت یک تفاهم اولیه کار میکنیم. رئیس کمیسیون اروپا همچنین واشینگتن را «مهمترین شریک تجاری و سرمایهگذاری» بروکسل نامید.
اخراج دستهجمعی ۱۳۵۰ دیپلمات
وزارت خارجه امریکا در چارچوب تغییرات ترامپ در بدنه دیپلماتیک، بیش از هزار و ۳۵۰ نفر را اخراج کرد. به گزارش ایسنا، وزارت خارجه امریکا روز جمعه اخراج بیش از هزار و ۳۵۰ کارمند مستقر در امریکا را آغاز کرد؛ اقدامی که دولت دونالد ترامپ در چارچوب بازسازی بیسابقه بدنه دیپلماسی پیش میبرد و منتقدان میگویند این کار توان امریکا برای دفاع و پیشبرد منافعش در جهان را تضعیف خواهد کرد. این اخراجها که شامل ۱۱۰۷ کارمند خدمات کشوری و ۲۴۶ افسر خدمات خارجی مستقر در امریکا میشود، در زمانی رخ میدهد که واشینگتن با بحرانهای متعددی در سطح جهانی دستوپنجه نرم میکند: جنگ روسیه در اوکراین، جنگ تقریباً دوساله غزه، و تنشهای فزاینده بین رژیم صهیونیستی و ایران در غرب آسیا. یک اطلاعیه داخلی وزارت خارجه امریکا که برای کارکنان ارسال شده، اعلام کرد: «وزارت در حال سادهسازی عملیات داخلی خود برای تمرکز بر اولویتهای دیپلماتیک است.» در ادامه این اطلاعیه آمده است: «کاهش نیروی انسانی بهطور دقیق طراحی شده تا تنها عملکردهای غیراصلی، دفاتر تکراری یا زائد، و دفاتری که میتوان در آنها بهرهوری زیادی یافت را تحت تأثیر قرار دهد.»